İlahiyat

Yeni Yıl Dilekleri

Noel biter bitmez bir hediye mevsimi daha geldi çattı: Yılbaşı! Baştan söylemekte fayda var: Yılbaşı Hristiyan bayramı falan değildir. Yılbaşı bayağı evrensel bir gündür. Biraz düşününce anlamını yitirse de (23:59-00:00 arası değişen 1 dakikalık süreyi kutluyoruz sonuçta), yaşadığımız şehrin veya kasabanın atmosferi büyüleyici olabiliyor. Kim ne derse desin, yılbaşı sevinç dolu bir gün – en azından öyle olması lazım.

Nereden geldiği bilinmez, güzel bir gelenek vardır yılbaşında. Bu geleneğe Yeni Yıl Kararlılık Listesi de denmektedir. Şöyle ki, kişi kendisi için gelecek yıl yapacaklarına uygun bir liste hazırlar ve onları uygulayacağına dair kararlar alır. Örneğin benim geçen seneki kararlılığım 3 tane takım elbise almaktı ama yalnızca 1 tane aldım. Böylelikle yeni yıla kısmen de olsa üzgün gireceğim! Şaka bir yana, kararlılıklar ve dilekler konusunda dikkatli olmakta fayda var.

Şahsım adına konuşacak olursam, “Dünya barışı,” “Bütün açlar doysun,” “Afrika’ya su gelsin” tarzındaki aşırı genelleyici dilekleri pek de samimi bulmuyorum. Yılbaşı evrensel bir gün olsa da herkesin sevinci ve bayramı kendine. Bu sebeple, dilekte bulunurken ne çok ütopik ne de çok evrensel olmakta fayda var diye düşünüyorum. Yanlış anlaşılmasın, ben kimsenin dileğini yargılamıyorum, sadece daha tutarlı ve gerçekleşme ihtimali yüksek şeyler dilesek ne güzel olur diyorum.

Ben dilek olarak, daha az sorunlu bir yaşam diliyorum kendime. 2022 yılı son on yılda geçirdiğim en zor yıldı. Bu yüzden daha sakin bir yıla ihtiyacım var ve eğer evdeki hesap çarşıya uyarsa, umduğum gibi de geçecektir. Aynı durum kararlılık için de geçerli. Bu liste biraz özel olduğundan dolayı burada yazmayacağım ancak emin olun çok sıradan bir liste oluşturdum kendime. Onlarca kilo vermekle, milyoner olmakla, mağaza zinciri açmakla veya uzaya gitmekle ilgili ulaşılmaz kararlarım yok. Kanımca hepsi sıradan ve gerçekleşme ihtimali yüksek.

Tanrı’nın her şeye egemen olduğunu ve hem dünya hem de insanlar için nelerin faydalı olacağını bildiğini unutmamak lazım. Bireysel açıdan da bizim yaşamlarımız için O her daim en iyisini düşünür ve planlar. Dolayısıyla, dilek dilerken O’nun bu niteliğini de unutmamakta fayda var. Dilek tutarken, o dileğin muhakkak gerçekleşeceğine de inanmamak gerek diye düşünüyorum. Bazen sağdan soldan edindiğimiz batıl fikirler bizi bu yanlışa sürükleyebilir.

Öte yandan kararlılık listesini de insanı yormayacak biçimde hazırlamakta fayda var. Kendimizi ne kadar çok kasarsak, o kadar çok bunalırız. Kararlılık listesi çıkarmada eş-dosta yardım edilmemeli diye düşünüyorum. Belki de yanılıyorumdur ancak bence kararlılık listesi kişiye özel. Dünyaya bir kere geliyoruz sonuçta, neye kararlı olup olmayacağımıza da başkaları karar vermesin ama değil mi?

Çok fazla uzatmadan, herkese mutlu seneler! Bu yıl Tanrı, nuruyla yüreklerinizi aydınlatsın. Hepimize hikmet, akıl, fikir ve özsaygı versin. O’na hürmet edelim, O’na içtenlikle ibadet etmeye devam edelim.

“RAB sizi kutsasın

Ve korusun;

RAB aydın yüzünü size göstersin

Ve size lütfetsin;

RAB yüzünü size çevirsin

Ve size esenlik versin” (Çölde Sayım 6:24-26).

 

Sevgiyle kalın!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu